Miesto pre Vašu reklamu PIZZA MICIO

Pomôžme aj im ... FOTO a VIDEO

vtáky

...

Zimné prikrmovanie vtáctva

Príchodom jesene a zimy sa pri ľudských obydliach objavujú vtáky, ktoré skúšajú v blízkosti ľudí nájsť potravu a bezpečný úkryt pred nepriazňou počasia a predátormi. Vtáctvu môžeme pomôcť prežiť náročné obdobie, kedy sa v prírode nachádza málo dostupnej potravy. Prikrmovaním pomôžeme najmä počas dní s mrazmi, poľadovicou či vysokou snehovou pokrývkou. Odmenou za pomoc nám bude pestrý život a vtáčí ruch na kŕmidle.

Ako prikrmovať?

Možností je viac. Najobľúbenejšie je vykladanie kŕmidiel na balkóny, terasy, v záhradách a dvoroch. Najčastejšie sa na výrobu kŕmidla používa drevo. Mnohí však siahajú aj po iných materiáloch a používajú sa na výrobu funkčného kŕmidla napríklad aj PET fľaše. Dostupné sú aj rôzne kŕmidlá v obchodoch, ale určite mnohí uprednostia výrobu vlastného kŕmidla. Na veľkosti a tvare kŕmidla nezáleží. Skôr treba dbať na to, aby bolo dostatočne veľké a dostupné aj pre väčšie druhy (ďatle, drozdy). Strieška kŕmidla by mala zakryť priestor s krmivom, aby krmivo nemoklo a nezanieslo sa snehom. Podstavu kŕmidla vybavíme nízkym zábradlím, aby krmivo nesfúkaval vietor, a aby nepadalo na zem pri prilietani a odlietaní vtákov.

 

Umiestnenie kŕmidla

Najvhodnejšie je umiestniť kŕmidlo na miesto s dostatočne veľkým voľným priestorom naokolo, aby vtáky mohli včas uniknúť pred prípadným nebezpečím (mačka alebo iný predátor).

 

Čím kŕmiť?

Najdôležitejší je výber vhodného krmiva, ktoré budeme vtákom podávať. Krmivom môžeme nielen pomôcť, ale dosť aj pokaziť. Najvhodnejšie sú naturálne zrná, oriešky a plody, prípadne loj a tuk. V žiadnom prípade nekŕmte solenými, praženými a údenými potravinami, a ani cestovinami. Tie môžu spôsobiť zažívacie problémy a uhynutie vtáctva.

 

Čo obľubujú vtáky?

 

Drozdy, chochláče - jablká, rôzne plody

 

Sýkorky, brhlíky, kôrovníky - slnečnica, loj, tuk, varené nesolené nekorenené mäso, oriešky, ovsené vločky

 

Vrabce, strnádky žlté - pšenica, drvená kukurica, jačmen, slnečnica

 

Stehlíky - slnečnica, proso, mak, repka olejná

 

Hrdličky záhradné - pšenica, drvená kukurica, jačmen


Kačice, labute, čajky, lysky - kukurica, pšenica, jačmeň

 

Niekoľko tipov na vytvorenie kŕmidla:

 

Tukové kŕmidlo - roztopíme bravčový tuk, do ktorého primiešame rôzne zrná, oriešky a slnečnicu. Zmes nalejeme do kvetináča, cez ktorého spodný otvor previažeme špagát, ktorý poslúži na zavesenie tukového kŕmidla. Keď tuk stuhne, vyložime kvetináč otvorom dole na strom, či iné vhodné miesto. Namiesto črepníka môžeme použiť aj kokosový orech rozrezaný na polovičku. Takýmto spôsobom môžeme vyrobiť aj kŕmidlo zo šišky borovice alebo smreka, ktorú namáčame do tukovej zmesi a necháme postupne tuhnúť prilepenú zmes na šišku. Tú potom vyvesíme na vhodné miesto.

Strieškové kŕmidlo umiestnené na zemi. Používa sa na prikrmovanie jarabíc, bažantov, ale s obľubou ho navštevujú aj vrabce, sýkorky či strnádky obyčajné. Vyrobí sa strieška veľkosti 1-1,5 m a podporné nohy, ktoré budú držať striešku. Zadná časť striešky sadne nižšie k zemi. Pod striešku umiestníme vhodné krmivo, väčšinou váčšie množstvo nečisteného zrna s plevami a semiankami burín.


PET fľaša Približne v spodnej tretine fľaše vyrežeme otvor. Do fľase nasypeme krmivo a zavesíme ju na strom alebo iné vhodné miesto.



Vtáky prikrmujme len v zime a počas nepriaznivého obdobia, kedy je v prírode nedostatok potravy. Dbajme na vhodnosť krmiva. Nevykladáme solené, korenené, pražené a údené potraviny. V žiadnom prípade nekŕmime vtáky počas vegetačného obdobia, kedy je v prírode dostatok potravy. Dbáme na bezpečnosť vtákov i ľudí. Kŕmidlá treba umiestniť na bezpečné miesto s dostatočným priestorom na odlet vtákov v prípade nebezpečenstva, odporúča sa kŕmidlá pravidelne čistiť a udržiavať v dobrom stave. Kŕmidlá neumiestňujme ani blízko frekventovaných ciest a presklenných plôch, do ktorých by mohli vtáky pri preletoch narážať. Treba brať na zreteľ aj legislatívu a fakt, že všetky druhy vtákov podliehajú zákonnej ochrane, a preto nie je možné ich chytať a manipulovať s nimi.

 

Najvodnejším spôsobom ako vtáky dlhodobo podporiť v záhrade je vysádzanie kríkov a stromov, ktoré rodia bobule, semená a rôzne plody vhodné pre zimné kŕmenie.

...

Zdroj: vtaky.sk

Foto: Roman Ocelník

vtáky

A ešte jedna spomienková od Karola, ktorý žiaľ už nie je medzi nami:

vtáky

BRITAKOV umelecké kováčstvo

Karpenko

MUDr. Igor Olšavský

Voľby do VÚC 2017

Miesto pre Vašu reklamu

Ďalšie reklamy aj TU

...

kalendár 2016

...

...