Miesto pre Vašu reklamu PIZZA MICIO

Zajtra si posvietia nielen na vodičov ale aj na chodcov

policajt

Na cestách Košického kraja bude zajtra viac policajtov, sústredia sa najmä na chodcov

 

           V súvislosti s aktuálnou dopravno-bezpečnostnou situáciou vykonajú policajti na území Košického kraja zajtra 12. februára 2014 od 16,00 do 20,00 hodiny dopravno- bezpečnostnú akciu zameranú najmä na chodcov. Kontrole sa nevyhnú i vodiči. Policajti sa zamerajú na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky jej nemotorovými účastníkmi, hlavne chodcami s dôrazom na používanie reflexných prvkov alebo reflexných bezpečnostných odevov za zníženej viditeľnosti chodcami a používanie priechodov pre chodcov, taktiež na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky týkajúcich sa povinností vodičov motorových vozidiel voči chodcom a naopak. Sústredia sa aj na vodičov a tých účastníkov cestnej premávky, ktorí porušujú pravidlá cestnej premávky agresívnym a arogantným spôsobom. Cieľom dopravnej akcie je pozitívne ovplyvnenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a predovšetkým v záujme bezpečnosti účastníkov cestnej premávky.

          Na cestách Košického kraja zahynuli od začiatku tohto roka traja ľudia, pričom dvaja z nich boli chodci. V minulom roku mali na území Košického kraja chodci účasť na 165 dopravných nehodách, pričom samotní chodci zavinili 79 nehôd. Pri nehodách s účasťou chodca zomrelo 13 ľudí, 60 osôb sa zranilo ťažko a 95 utrpelo ľahké zranenia. Chodci pod vplyvom alkoholu zavinili 20 dopravných nehôd.   

VaaV design

            

Chodci, cyklisti, reflexný prvok vám môže zachrániť život!

          Pripomíname, že za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci a cyklista jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky  na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Chodci majú po novom ( od 1.1.2014)  túto povinnosť aj v obci, ak sa pohybujú po vozovke teda na miestach, kde nie sú vybudované chodníky pre chodcov. Zavedením tohto pravidla polícii nejde o represiu, skôr o prevenciu a výchovu chodcov.

          Polícia vyzýva chodcov i cyklistov, aby túto povinnosť nezanedbávali. Zlé viditeľné podmienky znižujú reakcie vodičov.  Reflexný prvok na odeve totiž umožňuje vodičom včas zbadať človeka na ceste a predísť prípadnému nešťastiu. Reflexné prvky zvyšujú viditeľnosť v šere, v tme odrážajú dopadajúce svetlo až na 200 metrov. To je oveľa väčšia šanca vyhnúť sa chodcom, ktorí pri zrážke ťahajú vždy za kratší koniec. V prípade, že nebudú mať povinné reflexné prvky, môže im byť uložená bloková pokuta až do výšky 50 eur. Vzhľadom na to, že chodci sú najzraniteľnejšou kategóriou účastníkov cestnej premávky, polícia im bude aj v nasledujúcom období venovať maximálnu pozornosť.

V záujme bezpečnosti účastníkov cestnej premávky budú policajti vykonávať dopravné kontroly i v nasledujúcom období, v rámci ktorých budú upozorňovať nemotorových účastníkov na novú povinnosť. Bohužiaľ, stretávame sa s tým, že chodci si svoje životy nechránia a novú povinnosť nedodržiavajú. Mali by si uvedomiť, že ide o ich bezpečnosť. Aj taká maličkosť, akou je reflexný pásik, môže zachrániť ľudský život.

Zdroj: kpt. Mgr. Jana Mésarová - hovorca KR PZ KE

A

BRITAKOV umelecké kováčstvo

Karpenko

MUDr. Igor Olšavský

Voľby do VÚC 2017

Miesto pre Vašu reklamu

Ďalšie reklamy aj TU

...

kalendár 2016

...

...