Miesto pre Vašu reklamu PIZZA MICIO

Kaliňákovi sa tabuľky zapĺňajú mŕtvolkami, polícia pritvrdzuje

biela palica - nevidiaci

     Polícia sprísni kontroly dodržiavania základných povinností vodičov voči chodcom a opačne. Policajti sa okrem iného zamerajú na spôsob, akým chodci prechádzajú cez cestu. Je dôležité, aby si uvedomili, že aj oni sú účastníkmi cestnej premávky a musia sa riadiť pravidlami cestnej premávky, tak ako vodiči. V záujme bezpečnosti účastníkov cestnej premávky budú policajti riešiť priestupky nekompromisne v súlade so zákonom. Chodcom bude za porušenie predpisov uložená pokuta vo výške 50 eur a v správnom konaní až 100 eur.

     Policajti neustále chodcov, ale aj vodičov vyzývajú a upozorňujú na dodržiavanie pravidiel v cestnej premávke, na vzájomné rešpektovanie sa a opatrnosť najmä v blízkosti priechodov pre chodcov. Nevenujú však tomu pozornosť. Za prvý mesiac v tomto roku zavinili chodci 49 nehôd, z nich deväť na priechode. Až 18 chodcov zavinilo nehodu pod vplyvom alkoholu. Osem chodcov prišlo o život. V januári sa stali denne štyri nehody s účasťou chodcov, celkom 126. Na priechodoch evidujeme 39 nehôd, v ich blízkosti jednu a 86 nehôd ostatných, ako napríklad prebiehanie cez cestu mimo priechodu, či krížom cez viac jazdných pruhov. Celkový počet nehôd sa znížil, evidujeme 988 nehôd, čo je o 153 menej ako v januári 2013. Ťažké zranenia utrpelo 69 osôb (o 29 menej ako minulý rok v januári), ľahko sa zranilo 383 osôb (o 57 menej), zomrelo však o 18 osôb viac ako minulý január, teda 30.

VaaV design

     Akákoľvek aktivita Policajného zboru, či už ide o preventívne akcie, napomenutia, alebo varovania nie je účinná bez podpory samotných účastníkov cestnej premávky. Opätovne pripomíname, že chodci majú po novom ( od 1.1.2014)  povinnosť nosiť reflexné prvky alebo odev aj v obci, ak sa pohybujú po vozovke teda na miestach, kde nie sú vybudované chodníky pre chodcov. Zavedením tohto pravidla polícii nejde o represiu, skôr o prevenciu, výchovu chodcov a snahu ochrániť čo najviac životov. Polícia vyzýva chodcov i cyklistov, aby túto povinnosť nezanedbávali. Zlé viditeľné podmienky znižujú reakcie vodičov.  Je veľmi dôležité, aby bol chodec na ceste viditeľný, a tým sa stáva práve vďaka reflexným prvkom. Vzhľadom na to, že chodci sú najzraniteľnejšou kategóriou účastníkov cestnej premávky, polícia im bude aj v nasledujúcom období venovať maximálnu pozornosť.

     Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov musia brať ohľad aj na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť.

Zdroj: mjr. Ing. Denisa Baloghová hovorkyňa Prezídia PZ

Foto ilustračné: archív InfoNoviny.sk



...k tomu len tolko,jazdím

...k tomu len tolko,jazdím denne,ráno za tmy cez križovatku na baku,najnovšie tam nefunguje ani verejne osvetlenie,prechadza tam cez cestu množstvo ľudí v tmavom oblečení,bez akýchkoľvek reflexných prvkov,
...kde sú teda páni policajti???...lebo ja som ich tam ešte ráno medzi 5.-6.-hodinou ani raz nestretol.
Skutočne mi teraz nejde o to aby tam niekoho pokutovali,ale aby vysvetlili tým ľudom,že je to ozaj veľmi nebezpečné,ked je tam niekedy veľa áut z každého smeru,svietia a medzitým tam niekto neviditelný prechádza cez cestu



Ze vraj teraz uz posielaju

Ze vraj teraz uz posielaju pokuty postov, takze nemusia byt videni :-)

BRITAKOV umelecké kováčstvo

Karpenko

MUDr. Igor Olšavský

Voľby do VÚC 2017

Miesto pre Vašu reklamu

Ďalšie reklamy aj TU

...

kalendár 2016

...

...